Supergezellige middag in Muziekcafé Lohengrin in Den Bosch.

Op zondag 15 oktober 2017 zijn de leden      van drie koren in "Muziekcafé Lohengrin" in      's-Hertogenbosch bijeen gekomen om met  vrolijke liedjes en af en toe een wijntje of een schuimend pintje de middag gezellig door te brengen. Met zulke koren gaat dat gegarandeerd moeiteloos lukken!
 
Iets voor half twee neemt Léon Blank, dirigent van Smartlappenkoor "Deheurdevaneiges"   het woord. Hij is de enige bewoner van de Brabantse hoofdstad, die cum laude geslaagd  is voor de cursus Algemeen Beschaafd Bosch.

Gestoken is een gesoigneerd kostuum compleet met een rood vlinderdasje en dito pochet heet hij alle koorleden in sappige bewoordingen  van harte welkom en wenst iedereen een   fijne middag toe!


Léon Blank, heer van stand

Een speciaal woordje richt hij tot de dirigent van BMK Enjoy, Corrie de Mug.     Zij is momenteel herstellende van een zware operatie en uiteraard is Léon, net   als wij , blij dat zij deze middag aanwezig is. Lang geleden heeft hij met haar  nog een carnavalsnummer opgenomen en dat lied staat nu op cd . Deze neemt ons Corke glunderend in ontvangst, evenals een prachtig boeket bloemen.

Genoeg tekst en uitleg! De koorleden van "Deheurdevaneiges" staan te trappelen van ongeduld om hun liedjes te laten horen.  Ze beginnen met de bekende smartlap "Al moet ik kruipen". Karin van Osch, een van de koorleden, heeft daar een eigen tekst op gemaakt. Mooie reclame voor Den Bosch!

Het koor wordt begeleid door liefst drie accordeonisten. Hoe ze heten dat is niet alleen Corrie Konings vergeten, maar aan het spel te horen moeten dat de accordeonvirtuozen  John Woodhouse, Harry Mooten en Johnny Meijer zijn.Met een aanstekend enthousiasme worden leuke liedjes ten gehore gebracht.
"Nooit op zondag", "De vissers van San Juan", "Je kunt niet altijd zestien zijn" en "Rosamunde" passeren achtereenvolgens uitbundig de revue.


De evergreen van Vader Abraham "Kleine café aan de haven" wordt aangegrepen om Pauli en Joyce, de uitbaters van Muziekcafé Lohengrin, te  bedanken voor hun gastvrijheid.

Het aimabele echtpaar geniet er met volle teugen van. Waarvan?
Van rode wijn. Ook weer zo'n schitterend Nederlandstalig lied!

 

Een half uur zingen gaat sneller voorbij dan een minuut in de stoel van de tandarts. Puck, de dirigent van BMK Enjoy, staat al na 25 minuten in de nek    van Léon te hijgen om de dirigeerstok van hem over te nemen. Met de onweerstaanbare "Smile" van popgroep Pussycat gaan we van start.In het repertoire van BMK Enjoy zijn veel Engelstalige liedjes opgenomen.
Een aantal van die songs komt uit het flowerpowertijdperk.
"Here it comes again" van "The Fortunes"  en "California Dreaming" van        "The Mama's and Papa's"  brengen in het jaar 1965 bij menig hippie het hoofd  op hol.  Nog altijd zijn deze tophits de moeite van het beluisteren waard.

 
Natuurlijk hebben wij in ons repertoire ook diverse Nederlandstalige pareltjes opgenomen. Zo zingen wij met veel elan "Hemelsblauw" van Wil Tura en         "De brug van Parijs" van de Zangeres zonder Naam.Na "Blue Spanish Eyes" van Elvis Presley zingt Anita haar lijflied "Standby your man". En hoe! Als je je ogen sluit, is het net of je Tammy Whynette hoort zingen.

 Als laatste lied van de eerste zangsessie kondigt onze ladyspeaker Neeltje   een swingend lied van René Schuurmans aan.  Antidepressiva  zouden niet  meer geslikt hoeven te worden als de raad van deze Brabantse volkszanger  "Laat de zon in je hart" opgevolgd zou worden.

We hebben al heel wat moois gehoord en gezien, maar de zangkoek is bij lange na niet op. Het Smartlappenkoor "Gimmese Smart" uit Gemonde is het  derde koor dat voor het voetlicht treedt.Het koor wordt muzikaal begeleid door een accordeonist en een drummer.
Beide rasmuzikanten zijn op het onderstaande videofilmpje te zien.

 

Jos en Kees zingen ieder een solo. Bij eerstgenoemde krijg je de lach niet meer van zijn gezicht en Kees neemt ons mee naar "mooi Volendam"


 
 

Het is altijd leuk en leerzaam om met andere koren samen te zingen.
Zo krijg je soms liedjes te horen die je weinig of niet meer hoort.
Wie kan nou "Wittewattis Gewittetnie" van Vader Abraham nog meezingen??
Haostniemandtoch!

 

Om solisten zitten ze bij "Gimmese Smart" niet verlegen. Carla en Anita zingen samen "Jukebox" van Corrie en de Rekels. Ook al weer zo'n lied dat je nauwelijks hoort! Prachtig gezongen dames! 

Carla, in Gemonde bekend als Carla Meeuwis, zingt met een doorleefde stem
het wonderschone "Brabant".
 

Na dit optreden begint het feest weer van voren af aan. Als je bovenstaande goed hebt doorgenomen, behoeft het geen betoog dat  elk koor zich ook in de tweede zangsessie van hun beste kant hebben laten zien.

Het is kwart voor vijf als de drie koren als slotstuk samen "De oude muzikant" van Johan Heuser zingen, onder leiding van de eeuwig jong lijkende dirigent   Léon Blank. Hij is euforisch over de inzet van alle leden en haalt het zelfs in zijn hoofd om te fuseren tot één groot koor! "Wat zou dat fantastisch zijn", zegt hij glunderend van oor tot oor over zijn eigen voorstel.

 

Ondertussen heeft Pauli een pan met heerlijke groentesoep klaargemaakt.     Ans Hoskam  is bereid om een lekker kopje voor je in te schenken.

De soep wordt door de meeste koorleden buiten naar binnen gewerkt! Daar is  het kwik inmiddels opgelopen tot 23 graden, niet slecht voor een oktoberdag.

Na afloop van de korenmiddag zijn Pauli en Joyce om hun mening gevraagd.

 
We vonde ervan, Pauli?
Ik vond ut een gimmese mooie middag. Ik heb veul Enjoy gehat.
En wannir meugen wij wir trugkomme, Joyce?
Deheurdevaneiges!

Iedereen (een heel praktisch woord als je niemand wilt vergeten) bedankt die aan deze oergezellig middag heeft meegewerkt. Grote klasse!