Gezellige middag in De Taling in Den Bosch

Hoe maak je van een druilerige, mistroostige herfstdag een gezellige,    zomerse dag? Op 7 november 2019 moet op die prangende vraag door het  Bossche Meezing Koor Enjoy een bevredigend antwoord worden gevonden.      De oplossing die de muziekcommissie aandraagt is even eenvoudig als doeltreffend: 1. Zoek zorgvuldig liedjes uit, die geschikt zijn voor de bewoners  van dit verzorginghuis.  2. Zorg voor goed geluid en 3. de dirigent dirigeert geestdriftig en brengt zijn enthousiasme over op de koorleden.


Laten we de voorwaarden voor een goed optreden in omgekeerde volgorde doornemen. Joep de dirigent is n brok dynamiek. Zijn gehele lichaam gebruikt hij om te dirigeren. Geen seconde staat hij stil. Of hij kwik in zijn    kont heeft, is niet bekend. Wel weten we zeker dat hij niet alleen de koorleden tracht te enthousiasmeren, maar ook het publiek. Daarin slaagt hij ieder optreden cum laude! Zo ook deze middag! Maar het moet gezegd worden, hij oefent daar ook goed voor tijdens de repetitie!

John, een gecertificeerd geluidsman, treft telkens andere omstandigheden  aan. Met Thom stelt hij de geluidsapparatuur af. Dat is in dit atrium geen sinecure. Het is een immens grote zaal. Ga er maar aan staan!

Ruim voor een optreden zijn zij al druk in de weer, terwijl andere koorleden gemoedelijk een praatje maken. Half drie moet het spul pico bello klinken.  Vlak voor die deadline wordt het geluidssignaal op groen gezet.


Test test, oost  west, test test, thuis best, test test......Keurig op tijd wenst Neeltje, de ladyspeaker van BMK Enjoy, alle bewoners  een heel gezellige middag toe. Zij vertrouwt erop dat de liedjes, die zij professioneel met een korte toelichting aankondigt, goed in de smaak zullen vallen bij de aanwezigen."En nu stel ik u voor aan Jantje Koopmans, de zanger die U vast allemaal nog  wel kent. Hij heeft een grote bos rozen meegenomen voor de schat waarmee  hij vijftig jaar geleden in het huwelijk is getreden. Dit lied wordt gezongen met een heel mooie solo van Hennie."


Rozen op trouwdag, dat is lang gelee

Toch mag je zo'n dag nooit vergeten....
 
In totaal zingen we 18 liedjes, voor elk wat wils.  Zo wisselen we     Engelstalige songs af met liedjes die in het Nederlands worden gezongen.     En ding hebben ze gemeen: ze worden allemaal met passie vertolkt.           Paul zingt heel mooi  een hit van Louis Armstrong, waarin hij geniet van   groene bomen en rode rozen.  En als hij ze ziet bloeien, dan denkt hij bij zichzelf:  "What a wonderful World". Daarover zijn de meningen verdeeld! Anita gaat naar het zonnige Spanje, waar zij met haar schuilnaam Dolores aan de rol gaat met een temperamentvolle Toreador.  Die gozer vindt zij immers zoveel echter dan een Nederlandse quasi cavalier.Bijna iedere oudere kent het lied van Doris Day. Het refrein wordt dan ook   door menig bewoner van De Taling uit volle borst meegezongen:

Que sera sera
Whatever will be, wil be
The future's not ours to see
Que sera sera
What will be, will be


Will I be handsome, will I be rich?? Voor het antwoord, zie refrein!


De oplettende lezer zal moeten beamen, dat we niets te veel hebben gezegd door te stellen, dat het programma gevarieerd is. En dan hebben we het nog niet eens over de welluidende basstem van Thom gehad. Oh oh oh, wat kan hij laag, hij haalt de tonen vanonder uit zijn maag. Dit is niet gewoon meer, dit is ontzettend laag, oh oh oh, wat kan hij laag!     


Thom is geen opschepper en vindt het wel heel gewoon dat hij zo laag kan zingen. Zonder poeha bezingt hij met zijn basstem het trieste leven van een man, die zijn geliefde heeft verloren. Al jarenlang slurpt hij elke ochtend zwarte koffie en rookt   daarbij een sigaret, terwijl hij voortdurend aan haar denkt. Deze arme sloeber zal het zeker niet ontkennen: 'Some broken hearts never mend" !


First thing in the morning that I do is start missing you

Tegen vieren wordt het slotlied gepresenteerd. Het is een evergreen
van  het Amerikaanse, legendarische duo "The Everly Brothers".

 We mogen met een gerust hart concluderen dat de bewoners van dit verzorgingshuis een gezellige middag hebben beleefd. Ging er dan helemaal niks mis? Zeker wel, maar dat vertellen we een andere keer.  Nu willen we     de activiteitenbegeleider van "De Taling" hartelijk  bedanken voor de uitnodiging. De ladyspeaker dankt ook de dirigent, de geluidsman, de   fotograaf, de koorleden en natuurlijk alle aanwezigen voor hun aandacht!